Július 1-jét követő változások

Két irányban is, fontos változás történik a fuvarozásban: Románia és Németország területén

 

Július 1-jét követő változások

Két irányban is, fontos változás történik a fuvarozásban:

Románia és Németország területén

 

Előbbinél, hatályba lép a RO e-Transport rendszer. Ez a rendszer forradalmasítja az áruk közúti szállításának nyomon követését Románián belül és nemzetközi szinten.

A RO e-Transport rendszer magában foglalja a közösségi beszerzéseket és szállításokat, importokat, exportokat és az uniós tranzitokat Románia területén keresztül.

Az új rendszer célja az adóelkerülés csökkentése, az ÁFA-különbség csökkentése és az illegális kereskedelem visszaszorítása.

A küldemények regisztrációja a RO e-Transport rendszerben kötelező lesz minden nemzetközi áruszállítás esetében, amely meghaladja az 500 kg bruttó tömeget és / vagy a 2000 € értékhatárt.

Fontos megjegyezni, hogy a szabályok be nem tartása súlyos büntetéseket vonhat maga után: a 20 000 RON-tól 100 000 RON-ig terjedő büntetést és a be nem jelentett áruk elkobzását is.

 

Németország területén most már a 3,5 tonna feletti áruszállítóknak is útdíjat kell fizetniük.

Az összeg meghatározása függ a  távolságtól-km-ben, a jármű CO2-kibocsátási osztályától, illetve az Euro besorolástól. Például az  1-es CO2- kibocsátási osztályba tartozó Euro 6-os járműnek 15,1 centbe fog kerülni egy kilométer, a 2-es CO2- kibocsátási osztályba tartozó társának már csak 14,7 centbe. Az útdíj megfizethető OBU-val vagy viszonylati jeggyel is.

Belföldi és külföldi járművek esetén az útdíjak a fedélzeti egységeken (OBU-k) vagy online foglalásokon keresztül is fizethetőek.

Természetesen vannak vállalkozások, akik mentesülnek a díjfizetés kötelezettség alól: akik saját árujuk szállítását végzik.

Ennek vannak feltételei: a vállalkozás alkalmazásában kell lennie a sofőrnek és olyan termékeket-alapanyagokat-kész termékeket kell szállítani, ami a cég profijának megfelelő.

Nemcsak a belföldi, de külföldi cégek is mentesülhetnek a díjfizetés alól. A fentiek mellett, eleget kell tenni az alábbiakban is: német nyelvű vagy német nyelvre lefordított okmányokkal kell rendelkeznie!

Mindenképpen szükséges:

a vállalkozás tevékenységét igazoló okmány (kérhető a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától),

cégkivonat és a

szállítólevél vagy ügyfélmegbízás

A mentességre jogosult járműveket érdemes bejelenteni a Toll Collectnél, így minimálisra csökkenthetjük a hatósági ellenőrzéseket ill. kitereléseket. A bejelentés nem kötelező, de hasznos.

 

Ezek az útdíjak ugyan átalakítják a teljes szállítási költségeket, de Cégünk, mind emellett megtalálja a legmegfelelőbb megoldást a szállításokra.

 

A fenti információk tájékoztató jellegűek és nem tartalmazzák a feltételek teljes leírását.

Ajánlatkérés
A honlap sütiket használ a böngészés támogatására és egyes funkciók elérésére. A sütik kezeléséről további információt az Adatvédelem menüpont alatt talál.