A kormány átmeneti tilalmat vezetett be az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalára, míg uniós megoldás születik a problémára

A Variola szem előtt tartja, hogy megbízóit naprakész információkkal lássa el annak érdekében, hogy megspóroljon egy kellemetlen, és felesleges kört, és egy olyan tranzakciót kezdeményezzen áruvásárlásra, mely jogilag jelenleg nem lehetséges. Jelen cikkünk az ukrán mezőgazdasági termékek import tilalmáról ad tájékoztatást. A részletekért kattintson!

Április 19-től megtiltotta Magyarország az ukrán mezőgazdasági behozatalt, továbbá az olajos magvak, baromfi, tojás és méz behozatalát is. Az átmeneti korlátozás a tervek szerint június 30-ig tart.

 

 

 

Az ilyen termékeket szállító fuvarozóknak igazolniuk kell az áru eredetét, és amennyiben nem tudják bizonyítani, hogy nem ukrán terméket szállítanak, az áru értékével megegyező bírságot szabnak ki.

Kizárólag a tranzit szállítások képeznek kivételt, ha a szállított áruk Ukrajnából származnak. A korlátozás nem a járművekre, hanem a termékekre vonatkozik, tehát nem az számít, hogy Ukrajna irányából jön-e az autó. Tranzit szállítmányoknak azokat az árukat nevezhetjük, melyek a behozatal napjától számított hetedik nap végéig elhagyják az országot. Belépéskor a sofőrnek igazolnia kell, hogy tranzitszállítást végez. Az igazoláshoz nem elegendő a szállító vállalkozás vagy a sofőr nyilatkozata, hivatalos okiratra lesz szükség. A nyilatkozat megtétele után pedig hatósági zárral látják el a rakteret, melynek az országból való kilépésig érintetlennek kell maradnia.

 

 

Az alábbi termékek az EKÁER rendszerbe is bekerültek, mint kockázatos termék: gabonafélék (búza, rozs, árpa, kukorica),repce, olajrepcemag, napraforgómag. Ezen termékek fuvarozásához a jövőben azoknak a vállalkozásoknak is meg kell fizetni a kockázati biztosítékot melyek szerepelnek a köztartozás mentes adózók listáján.

Az embargó bevezetésének az oka, hogy az ukrán termékek túl olcsók, és az így is küszködő európai mezőgazdaság azért, hogy megtartsa a mezőgazdasági termelőket szándékosan magasan tartja a termékárakat, illetve vámokkal és korlátozásokkal ellehetetlenítik, hogy olcsó áru kerüljön a belső piacra, mert ez a dömpingár tönkretenné az európai gazdálkodókat.

Szigorú ellenőrzésekre lehet számítani, valószínűleg követni fogják a zár alá vont tranzitszállítmányok útvonalait, és szabálytalanság esetén a kiszabott bírság mértéke az áruérték 100%-a is lehet.

A behozatali tilalomra vonatkozó termékek teljes listáját a Magyar Közlöny vonatkozó cikkében tudják megtekinteni: https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/a3ee9b2380d79b1a7b20985cc2bf9ac865e62863/megtekintes#;=ukr%C3%A1n%20kivitel

 

Forrás: Fuvarlevél Magazin

Ajánlatkérés
A honlap sütiket használ a böngészés támogatására és egyes funkciók elérésére. A sütik kezeléséről további információt az Adatvédelem menüpont alatt talál.