Történelmi visszatekintés - A szállítmányozás akkor és most

Elgondolkodott már azon valaha, hogy milyen nagyszerű dolog az, hogy friss, déli gyümölcsöket vásárolhatunk a helyi szupermarketben?

Ma már ezt természetesnek vesszük, pedig régen hatalmas korlátai voltak a kereskedelemnek. A szállítmányozás technológiai fejlődésének köszönhetően azonban ezeket a korlátokat mind ledöntöttük.

 

Már az ókorban voltak kereskedők, akik tevekaravánon és hajókon szállították a portékájukat. A kereskedők és vevők összekötése, azaz maga a szállítmányozás kezdetleges változata a középkorban, a piacokon jelent meg, a kereskedősegédekkel.

 

A valódi fellendülés, és a mai szállítmányozási forma a 19. században kezdődött, a gőzgép és a dízelmotorok megjelenésével. A kereskedők már nem voltak képesek önmagukban kiszolgálni a keresletet, így megalakultak az első szállítmányozó cégek. Azokkal az új erőforrásokkal, amiket a cégek tudtak nyújtani, bővültek a kereskedelem összekötő pontjai, egyre nagyobb területet voltak képesek lefedni, és egyre több szolgáltatást is nyújtottak. Az új lehetőségek, új igényeket teremtettek, ezáltal megjelentek a szállítmányozást kiszolgáló egyéb szolgáltatók, mint a csomópontokon létrehozott raktárak és a fuvarozó cégek.

 

A 19. század végén a szállítmányozás fő formája még a vasút volt, az állomásokról pedig lovakkal juttatták el a rakományt a végső céljához.

 

A 20. században azonban a motorizáció fejlődésével egyre nagyobb szerepet kapott a közúti szállítmányozás, a teherautók népszerűsége egyre nőtt. Mivel a közúti közlekedés sokkal gyorsabb és olcsóbb volt, a vasút egyre inkább háttérbe szorult az ipari és kereskedelmi szállítmányozás területén. A közúti szállítmányozás alternatívája lehetővé tette a kereskedelmi útvonalak hihetetlen mértékű kiterjesztését. Gyors ütemű fejlődés kezdődött a kereskedelem terén, amit egyre több logisztikai központ támogatott. A piaci igény folyamatos növekedésével egyre több befektetés jutott a technológiai fejlesztésekre is.

 

Ez a technológiai fejlődés lehetővé tette, hogy ma már friss élelmiszerhez jussunk, ami egy kontinenseken átívelő utat tett meg hozzánk, akár közúton, a tengeren, vagy a levegőben. Többet, és gyorsabban tudunk szállítani, jobb körülmények között. Ezért ma már szállítmánya rövid idő alatt és biztonságosan célba ér.

 

Ha egy precíz, megbízható partnerre van szüksége, aki maximálisan kihasználja a technológiai fejlődés nyújtotta lehetőségeket, és az elérhető legrövidebb, és leggazdaságosabb szállítási utakat találja meg Önnek, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

AZ AJÁNLATKÉRÉSHEZ KATTINTSON IDE.

Ajánlatkérés
A honlap sütiket használ a böngészés támogatására és egyes funkciók elérésére. A sütik kezeléséről további információt az Adatvédelem menüpont alatt talál.