Lengyel-Magyar két jó barát…avagy a máig tartó kiváló kapcsolatok gyümölcse.

Lengyel-Magyar Kereskedelmi (Gazdasági) Kamara 1921 és 1939 között működött varsói székhellyel. Célja a két ország közötti gazdasági kapcsolat fejlesztése volt.

A KAMARÁRÓL

Lengyel-Magyar Kereskedelmi (Gazdasági) Kamara 1921 és 1939 között működött varsói székhellyel. Célja a két ország közötti gazdasági kapcsolat fejlesztése volt. A kamara 138 tagot számlált és Gdyniában fiókot tartott fenn, elnöke pedig Ludwik Darowski volt. 1945 után tevékenységét nem aktiválták újra.

A kamara 26 alapító taggal indult újra. A Lengyel-Magyar gazdasági kamara legfőbb célkitűzése a két ország működő vállalatainak együttes támogatása. Tagjait tekintve a cél, hogy egy éven belül 100 tagvállalat csatlakozzon.

Az új Lengyel-Magyar Gazdasági Kamara a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. (CED) magyar exporttámogató szervezettel, valamint ennek lengyel megfelelőjével is együttműködik.

Tevékenységét a varsói magyar, valamint a budapesti lengyel nagykövetség is elősegíteni fogja. Az alapítótagok között szerepelnek lengyel-magyar érdekeltségű, másik országban is tevékenykedő cégek, mint a Cordia Polska, a Gedeon Richter Polska, a Trigranit, valamint a Nowystyl Hungary.

 

 

TAGSÁG

Tagként, részt vállalva a kamara működésében egy olyan intézmény részesévé lettünk, melynek alapvető célja a lengyel-magyar gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok segítése.

Tagvállalatai érdekképviselet mellett a kamara keretein belül adóügyi, üzleti és nyelvi szolgáltatási, jogi konzultációs, fordítási, az üzleti események szervezésével kapcsolatos, kapcsoltháló-fejlesztési és a továbbképzési programot is megvalósítanak.

Az ilyen kamarai szolgáltatások teljes köréhez a tagvállalatok jelentős kedvezményekkel juthatnak hozzá, kedvezőbb feltételek mellett. A vállalatok a csatlakozással vállalják, hogy egyetértenek a kamara alapító okiratában megfogalmazott célkitűzésekkel, támogatva a szervezet működését.  Jelentkezés: Itt 

 

A KÉT ORSZÁG TÖRTÉNELME

„Lengyel-Magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát” - a közmondás melyet mindkét országban csaknem mindenki ismer. A közmondásnak számos változata ismert, a régre visszanyúló történelmi barátságot idézve a mai napig helytálló.

A két nép kapcsolatai az Árpád-korig visszanyúlnak. Az Anjou-korban Károly Róbert és Ulászló lengyel király szövetségével folytatódtak a viszonyok Károly Róbert és Lokietek Erzsébet (Piast házból származó lengyel hercegnő) házasságával, aki nagyban hozzájárult a 14. századi magyar politikai és kulturális élethez.

A kulturális kapcsolatokban jelentős fejlődés történt a magyar-lengyel perszonálunió éveiben. Később az 1848-49-es, majd 1956-os magyar forradalom és szabadságharcban mutatott lengyel szolidaritás pozitív momentumként vonult a történelembe.

Az 1990-ben elsőként megtartott modern kori visegrádi csúcstalálkozó tovább szélesítette Lengyelország és Magyarország, valamint további szomszédos államok együttműködését. Külön érdekesség, hogy mindkét ország, 1999-ben NATO, 2004-ben pedig Európai Uniós csatlakozása is együttesen ment végbe, az eurozónához való csatlakozás azonban egy következő szint, melyre mindkét nemzetnek fel kell készülnie.

Ajánlatkérés
A honlap sütiket használ a böngészés támogatására és egyes funkciók elérésére. A sütik kezeléséről további információt az Adatvédelem menüpont alatt talál.