Idén nagyot változott a fuvarozás adóköltsége!

2019. januárjától lényegesen megváltozott az áfatörvény (2007. évi CXXVII. törvény), annak is 102. paragrafusa, ami bizony erősen érinti a fuvarozás áfa szabályait is.

 Ami tömören lefordítva annyit tesz, hogy a már rutinszerű ügyletmenet és számlázás is módosult.

 

Ezért joggal merül fel a szállítmányozási és fuvarozási szakmában

a következő és legfőbb kérdés:

Mit lehet ezután áfa nélkül, és mit áfásan kiszámlázni?

 

Vegyünk egy példát!

A fuvar megrendelése egy harmadik országból érkezik Magyarországra, egy magyar székhelyű céggel rendelkező szállítmányozónak (más néven speditőr), mint amilyen a Variola Sped is. Egy ilyen fuvar teljesítését ez a magyar székhelyű speditőr továbbadja úgymond egy szintén magyarországi fuvarozónak - aki tehát szintén Magyarországon van fuvarozóként, cégként bejegyezve.

 

 

És akkor mi történik  a számlázási gyakorlatban?

Röviden, tömören járjunk ennek utána!

 

Akkor… 2018 végéig

Azt a bizonyos fuvardíj számlát a magyar fuvarozó kolléga állítja ki a magyar szállítmányozó cég részére, és a fuvardíjat meg a speditőr fizeti ki magának a fuvarozó munkatársnak. Ez régen, pontosabban 2018. december szilveszteréig, azaz december 31-ig áfamentesen történhetett meg.

 

És most… 2019-ben

De idéntől már nem ezek szerint a játékszabályok szerint lehet “játszani” a szállítmányozásban, ugyanis 2019. január 1-jétől kizárólag a szállítmányozó (speditőr) teljesítése minősül adómentes szolgáltatásnyújtásnak. Vagyis, amit ő teljesít megrendelő felé. A speditőr által a magyar fuvarozótól megrendelt fuvar viszont már nem felel meg ezen feltételnek, tehát nem lehet adómentesen számlázni, hanem főszabály szerint, két magyar adóalany között 27 százalékos adó terheli a szolgáltatásnyújtást. Ezt kérem export és import terén is figyelembe kell most már venni!

 

Cikkünk csak egy rövid és tömör összefoglalója a jelenleg is érvényes jogszabályoknak, amelyek a fuvarozási adóköltségeket is befolyásolják. Ha bővebben szeretne informálódni, mindenképp érdemes felmenni az ehhez kapcsolódó hatósági portálokra.

Ajánlatkérés
A honlap sütiket használ a böngészés támogatására és egyes funkciók elérésére. A sütik kezeléséről további információt az Adatvédelem menüpont alatt talál.