Hybrid teherautók és villamosított autópályák - Ez lesz a közúti szállítmányozás jövője?

Európa több országában a villamosenergia kihasználásában látják a távolsági fuvarozás, környezetvédelmi szempontból való fejlődését. Ezt mutatja Németország - több mint fél éve működő - villamosított autópálya szakaszának kísérleti projektje is.

De nem ez az első ilyen kezdeményezés, Svédországban 2030-ig fut egy hasonló projekt a fosszilis üzemanyag nélküli járműflotta kialakítására, valamint az Egyesült Államokban és Olaszországban is már régóta használnak áramszedős teherautókat. Németországban az öt kilométeres kísérleti szakasz - úgynevezett eHighway - Frankfurt és Darmstadt között épült ki. A Szövetségi Környezetvédelmi Minisztérium által támogatott projektben több szállítmányozó cég is részt vesz. 2022-ig folyamatos adatgyűjtést és elemzéseket végeznek.

 

A hybrid kamionok menet közben kapják az áramot a felsővezetékekről. A megoldás kombinálja a teherautók és a villamosvasutak előnyeit. A vezető szabályozza, hogy mikor csatlakozik a felsővezetékekre, és mikor használja a motort, így szabadon mozoghat.

 

Magyarország is csatlakozott az eHighway projekthez. Elsősorban a kutatás területén veszünk részt benne.

 

Képek forrása: press.siemens.com

 

Ez lesz a jövő?

 

Németország nem tervezi, hogy a teljes autópálya hálózaton elérhetővé tegye ezt a lehetőséget, de több, hosszabb szakaszon is bevezetné a megoldást. Azonban hatalmas befektetésekre van szükség az autópályák átalakításához, ami csak akkor éri meg, ha több szállítmányozó cég csatlakozik a kezdeményezéshez. Arra vonatkozóan még nincsenek kialakult megoldások, hogy a villamosenergia használat elszámolását hogyan oldanák meg, illetve azt sem tudjuk, hogyan térülne meg egy hibrid járműflotta beruházás a szállítmányozó cégek számára.

 

Azért a közeljövőben nem várható sem Magyarországon, sem más országokban nagyobb mértékű változás ezen a téren, de a szakaszos elérhetőség is hatalmas lépés a környezettudatos közlekedés felé.

 

Mi a Variolánál nagyon szívesen támogatnánk egy hasonló projektet a jövőben, hiszen a cég életében nagy hangsúlyt fektetünk az olyan értékekre, mint a társadalmi felelősségvállalás. Egyik fontos célunk a környezet megóvására irányuló lépésekben való közreműködés, ahogyan ezt az Oxigén - saját márkás öko tisztítószer termékcsaládunk is mutatja, amiről itt olvashat bővebben.

AZ AJÁNLATKÉRÉSHEZ KATTINTSON IDE.

Ajánlatkérés
A honlap sütiket használ a böngészés támogatására és egyes funkciók elérésére. A sütik kezeléséről további információt az Adatvédelem menüpont alatt talál.