Hogyan találhat rá a tökéletes szállítmányozó cégre?

Miért fontos nagy körültekintéssel eljárni, amikor szállítmányozó partnert keresünk? Mert ez a cég lesz, ami saját vállalkozásunkat képviseli, márkánkat fizikailag a piacra viszi.

Ma már elmosódtak az országhatárok, bármelyik ország lehet célpiacunk, néhány napon belül bárhová elérhetnek termékeink. Így aztán sokkal gyakrabban előfordul, hogy közvetlenül nem is találkozunk ügyfeleinkkel vagy vásárlóinkkal. A személyes kapcsolatot ilyen esetben kizárólag a szállítmányozó partner jelenti. Ha előfordulnak kisebb-nagyobb hibák, hiába kapunk kötbért a veszteségeinkért, a presztízsveszteséget egyik szállítmányozó sem fogja megtéríteni. Legrosszabb esetben, soha többet nem kapunk megrendelést az adott partnertől. Azért, hogy az ilyen helyzeteket elkerülhessük, érdemes időt és energiát szánni a fuvarozó partner kiválasztására.

Milyen szempontokat érdemes végig venni ahhoz, hogy a legjobb szállítmányozó partnert választhassuk ki? Az alábbi szempontok figyelembe vételével könnyebb lesz megtalálni a megfelelő céget.

 

  1. Igényeink összeszedése

Érdemes abból kiindulni, hogy a cégünknek pontosan mire is van szüksége. Gondoljuk végig, milyen mennyiségekre fogunk szerződést kötni, havonta néhány paletta vagy több kamionnyi áru fuvarozásához keresünk-e partnert? Egészen más feltételekkel tudunk szerződni az egyik, illetve a másik esetében. Egy raklapnál kevesebb árura például elegendő egy klasszikus csomagszállító vagy futár cég is, míg 3-8 raklapnál már a gyűjtőszállítás is szóba jöhet. Ennek lényege, hogy több ügyfél csomagjait fuvarozzák egyszerre egy kamionban, így spórolnak pénzt nemcsak maguknak, az ügyfeleknek is. Ha különleges bánásmódot igénylő, például hűtendő vagy törékeny termék szállításához keresünk partnert, bizonyosodjunk meg róla, hogy a kiválasztott cégnek mekkora tapasztalata van az adott, speciális területen.

  1. Úti cél szerinti szempontok

A nemzetközi lefedettségű, több országban jelenlévő, saját hálózattal rendelkező cégek, mindig jobban ismerik a helyi piacokat, szabályokat. Éppen ezért általában megbízhatóbb szolgáltatást képesek biztosítani. Érdemes tehát megvizsgálni, hogy milyen lefedettséggel rendelkezik az adott szállítmányozó cég a célországban.  

  • Saját bázisa van, vagy partnerekkel dolgozik?
  • Van-e raktára ott, ahová el kell jutnia a csomagunknak?

Ezek mind fontos szempontok lehetnek abban az esetben, ha nemzetközi szállításban gondolkodunk.

 

  1. Hasonló méretű céget keressünk!

Érdemes arra törekedni, hogy saját cégünkhöz méretben nagyjából hasonló partnert válasszunk. Ez azért lesz fontos szempont, hiszen egy hatalmas logisztikai szolgáltatónál egy kicsinek számító ügyfél nem biztos, hogy az elsőszámú ügyfelek közé lesz sorolva. Ez nem azt jelenti, hogy rosszabb szolgáltatást kap, de csak számára dedikált, személyes kapcsolattartója például nem valószínű, hogy lesz. A személyes kapcsolattartás főleg egy induló vállalkozás számára igen fontos tényező lehet, hiszen számtalan kérdése lesz az első szállítmány ügyintézéséhez. Egy kisebb cégnél jellemzően a legfontosabb szempont a rugalmasság lesz, amit egy mamutcég jellemzően nem képes biztosítani. Azonban fordítva is érvényesül ez a szempont.
Egy kisebb logisztikai cég természetesen kiemelt bánásmódban részesít bennünket, ha nagy volumen szállításával bízzuk meg, de lehet, hogy kapacitásban, szolgáltatás-portfolióban nem lesz képes az elvárható minőséget teljesíteni. Ez pedig mindkét fél esetében hibás teljesítéshez vezet. 

 

  1. Referencia, precizitás

Ne csak a honlapon szerepelő referenciákat nézzük meg, hanem kérjünk kontaktokat a szállítmányozótól, és beszéljünk az ügyfeleivel. A weboldalakon bármit feltüntethet a cég, akár azt a partnert is, aki egy fuvar után úgy döntött, hogy felbontja a hosszú távú szerződésüket. Az, hogy utánajárunk a referenciáknak, az az egyik legbiztosabb módja, hogy kiderüljön mennyire megbízható, rugalmas és pontos a határidők betartásában az adott logisztikai cég. Érdemes ebbe energiát fektetnünk, hiszen a saját cégünk megítélése múlhat rajta.

 

  1. Teljes körű szolgáltatást keressünk

Ellenőrizzük a szállítmányozó szolgáltatásait, vegyük számításba, hogy milyen elvárásaink lehetnek a kifizetett díjért cserébe. Fontos ugyanis, hogy a szállítmányozás kiszervezésével lekerüljön rólunk minden ezzel összefüggő teher. Elvárható, hogy a logisztikai cég tervezze meg az átfogó ellátási láncot és ismerje a folyamat minden részletét, összes felmerülő költségét. Hasonlóan fontos a nyomon követhetőség, a választott cég rendelkezzen olyan IT infrastruktúrával, amivel ez valós időben megvalósítható. Ma már az is alapfeltétel, hogy logisztikai partnerünk raktárkapacitással rendelkezzen, valamint az is, hogy a célországban is legyen megfelelő raktárbázisuk. Emellett, főként szállítmányozásban járatlan cég esetén szerencsés, ha a partner logisztikai tanácsadással is képes munkánkat segíteni.

Döntsön olyan megbízható partner mellett, amelyik nemzetközi szinten a határidők betartása mellett optimális áron vállalja termékei biztonságos célba juttatását. Kérje árajánlatunkat, segítőkész kollégáink állnak rendelkezésére!

Ajánlatkérés
A honlap sütiket használ a böngészés támogatására és egyes funkciók elérésére. A sütik kezeléséről további információt az Adatvédelem menüpont alatt talál.