A logisztika 5 legfontosabb alappillére

Hogy Önnek ne kelljen unalmas, hosszú szakszövegeken átrágnia magát, mi most összeszedtük az 5 legfontosabb dolgot, amit a logisztikáról, azon belül is a szállítmányozásról tudni hasznos, és persze érdemes.

Kezdjük is az elején!

 

1.Áramlás

Mit jelent pontosan az a kifejezés, hogy logisztika? Mi a mögöttes tartalom? Hogy ne egy értelmező kéziszótár vontatott leírását idézzem, helyette inkább azzal a szóval jellemezném, hogy: áramlás.

 

Hiszen a logisztika minden olyan tevékenységet magába ölel, ami mozgatással és tárolással jár együtt, ami a világban áramol és bejárja azt.

 

Ide nemcsak a kézzel megfogható termékeket és anyagokat kell érteni, hanem a megfoghatatlant, a láthatatlant is, vagyis az információt. Magának az információnak az áramlása az, ami tulajdonképpen a későbbi áramlásokat, anyagok és termékek mozgását, elszállítását elősegíti.

 

2.“M”, mint Megfelelő

A megfelelő, mint jelző a logisztika területén több dologra is érvényes. Pontosabban 6 db “M” kell ahhoz, hogy tulajdonképpen működjön ez a világ, és a logisztika minden részterülete hatékonyan tudjon egymáshoz csatlakozni.

Megfelelő

  • termék,
  • minőség és mennyiség,
  • állapot,
  • helyen,
  • időben,
  • felhasználónak,
  • költségek mellett.

 

3.Három az igazság

A szállítmányozásra és fuvarozásra főként, de általánosságban a logisztikára is igaz, hogy a 3 alappillére a pontosság, a precizitás és a minőség. Ha egy információ, vagy egy szállítmányozó nem pontos, és nem figyel oda kellőképpen, vagyis nem precíz, illetve nem tudja a minőséget, mint garanciát garantálni, akkor nagy problémákat tud okozni. Hiszen így a logisztikai gépezet valamennyi résztvevője károsulhat. Bizalmi játék ez úgymond, nem igaz?

 

4. A 4 az négy!

A szakirodalom négy fejlődési szakaszt jegyez a logisztikában. Áruelosztás; anyaggazdálkodás és termelés; beszerzés; átfogó rendszer. De azért ez sem annyira száraz.  

 

Hiszen a logisztikában a szállítmányozó olyan, mint a jó  boltos, tudja, hogy mire van szüksége a vevőnek és az igényeit hogy tudja kiszolgálni.

 

5. A szállítmányozás nem egyenlő a fuvarozással

Fontos tisztába tenni, hogy a szállítmányozás nem maga a fuvarozás. Hiszen a szállítmányozó tulajdonképpen közvetítő szerepet tölt be ebben az egész folyamatban, és segíti, hogy az, aki el szeretne valamit valahová szállítatni, megtalálja számára a tökéletes fuvarozót, aki a szállítást magát valóra váltja.

 

A szállítmányozó tehát leszervezi és megszervezi, hogy találkozzon egymással az, aki szállítani akar, az amit szállítani akar és végül az, aki szállít.

 

Ajánlatkérés
A honlap sütiket használ a böngészés támogatására és egyes funkciók elérésére. A sütik kezeléséről további információt az Adatvédelem menüpont alatt talál.